Chlieb, pečivo, obilniny - zs.prievaly.sk

        Hovorme o jedle 2019 - téma Chlieb, pečivo,...

Naša škola sa už každoročne zúčastňuje  projektu “Hovorme o jedle“. Na pondelok 14.októbra bola vyhlásená téma – Chlieb, pečivo, cestoviny, obilniny, zemiaky...tento rok sme sa vybrali „Po stopách starých mám“.

 

Chceli sme deťom ukázať, aké dobré gazdinky boli naše babky, prababky, a pripraviť si spolu aspoň pár jedál, čo varievali ony. Začalo sa chlebíkom. Pozvali sme pani Janku Ščepkovú, jednu z našich mamičiek, ktorá pečie kváskový chlebík. Jej rozprávanie deti veľmi zaujalo, pretože sa dozvedeli veľa nových vecí, ale oni si aj vyskúšali a boli súčasťou pečenia kváskového chleba. Cesto pekne poprekladali a čakali, kým nakysne. Medzitým si založili vlastný kvások, ktorému dali meno Boris.Po vykysnutí teta Janka upiekla nádherný zlatavý, chrumkavý chlebík, na ktorom si deti po vychladnutí veľmi pochutili.

Ale pri našich starých mamách sme ešte zostali a pokračovali zase s prípravou zemiakových lokší, ktoré robila p. učiteľka Tunáková a ťahanej štrúdle s p. vychovávateľkou Filovou. Deti sa vo veľkej miere podielali na príprave týchto dobrôt. Šúpali zemiaky, strúhali, zarábali cesto, vaľkali, čistili jablká, strúhali...Samotné pečenie lokší sa najskôr deťom ukázalo, ale potom pod dozorom dospelých piekli samé. Nakoniec lokše natreli slivkovým lekvárom a posypali makom.

Tak to bolo aj s ťahanou štrúdľou. Po rozvaľkaní cesta si deti skúsili aj samotné ťahanie, ktoré im celkom išlo. Potom sme spolu dali jabĺčka, mak a štrúdľu tak, ako naše babičky, zavinuli pomocou obrusu, dali na plech a upiekli.

Všetko hotové sa naservírovalo na stoly a deti sa s chuťou pustili do svojich výtvorov.

 

POZRI FOTO HOVORME O JEDLE 2019

 

 img 1833